- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Cercetătorii descoperă o rețea cerebrală mult mai mare la persoanele cu depresie, care ar putea reprezenta un factor de risc
O echipă de cercetători a făcut progrese semnificative în înțelegerea depresiei, descoperind că o anumită rețea cerebrală este considerabil mai mare la persoanele care trăiesc cu această afecțiune. Studiul sugerează că o expansiune a rețelei frontostriatale de relevanță ar putea reprezenta un factor de risc pentru dezvoltarea depresiei.
Această rețea, responsabilă pentru gestionarea atenției față de recompense și amenințări, ocupă un spațiu mai mare în creierul persoanelor cu depresie decât în cazul celor fără această afecțiune. „Aceasta ocupă mai mult spațiu pe suprafața creierului decât este tipic pentru persoanele sănătoase”, a explicat Dr. Charles Lynch de la Weill Cornell Medicine din New York, coautor al cercetării.
Cercetarea, publicată în jurnalul Nature, s-a bazat pe o tehnică inovatoare de cartografiere funcțională de precizie care analizează o serie de scanări RMN funcționale. Studiul a inclus 141 de persoane cu depresie și 37 de persoane sănătoase, permițându-le cercetătorilor să măsoare cu precizie dimensiunea rețelelor cerebrale ale fiecărui participant. Rezultatele au arătat că rețeaua frontostriatală era cu 73% mai mare, în medie, la persoanele cu depresie.
Un posibil factor de risc pentru depresie
Echipa de cercetători a descoperit că dimensiunea acestei rețele nu se schimba în funcție de timp, dispoziție sau tratamente precum stimularea magnetică transcraniană, sugerând că ar putea fi un factor de risc în dezvoltarea depresiei, și nu un rezultat al acesteia. De asemenea, studiul a arătat că persoanele care prezentau simptome depresive aveau semnale cerebrale mai puțin sincronizate în cadrul rețelei frontostriatale, această modificare fiind asociată cu severitatea simptomelor viitoare.
Cercetătorii au analizat și scanări cerebrale de la copii care au dezvoltat depresie în adolescență și au constatat că această rețea cerebrală era extinsă cu ani înainte de apariția simptomelor. Aceleași rezultate au fost observate și la adulții cu debut tardiv al depresiei.
Implicații pentru tratamente personalizate
Descoperirile oferă o nouă direcție pentru a explora modul în care anumite persoane ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta depresie și cum pot fi dezvoltate tratamente personalizate. Profesorul Conor Liston, coautor al studiului, a subliniat că identificarea unei modificări clare în creier, asociată cu depresia, poate fi reconfortantă pentru pacienți, oferindu-le o mai bună înțelegere a afecțiunii lor.
Dr. Miriam Klein-Flügge, de la Universitatea Oxford, a remarcat că acest studiu deschide noi întrebări importante, inclusiv dacă ar fi posibilă inversarea acestei expansiuni prin intervenții timpurii. Deși dimensiunea rețelei frontostriatale ar putea fi un factor relevant în prezicerea riscului de depresie, Klein-Flügge subliniază că este doar un pas în direcția dezvoltării unor intervenții mai rapide și mai adaptate nevoilor individuale ale pacienților.
Acest studiu reprezintă un avans important în înțelegerea modului în care rețelele cerebrale contribuie la depresie și cum acestea pot fi utilizate pentru a preveni și trata afecțiunea într-un mod mai eficient.